Citaat

De pelgrims

Welkom op onze site! We hopen dat jullie het leuk vinden en kijken uit naar jullie reacties – vragen – opmerkingen (click daarvoor op de tekst Leave a comment enkele regels hieronder).

We geven jullie een hand en stellen ons kort voor: wie zijn we?, waarom willen we de Camino lopen? – kortom: wat voor snuiters zijn wij…..

Veel plezier!

5 gedachtes over “De pelgrims

 1. Is het mogelijk om je te abonneren op jullie website, zodat je bericht krijgt als er een nieuwe post is? Dat lijkt ons wel leuk!

 2. Hallo, hoe was het om de tocht te wandelen met jullie hond? Ik zou ook graag met mijn hond naar Compostela wandelen. Op het internet lees ik vooral : moeilijk slaapplaats te vinden, loslopende wilde honden die aanvallen, drukke wegen, … klopt dat?
  Groeten, Nathalie.

  1. Beste Nathalie,
   Hartelijk dank voor je vraag die je al heel veel maanden geleden hebt gesteld over het lopen van de Camino met een hond. De site was slapend en ik ontdek nu pas, omdat ik na drie jaar een nieuw bericht plaats, je vraag.
   Wij begonnen bij Maastricht aan de tocht met onze hond Puck naar Santiago. Het eerste deel door Frankrijk was weliswaar veel rustiger dan in Spanje en er waren ook veel minder slaapplekken maar uiteindelijk konden we altijd een overnachtingsplaats vinden waar ze ook honden toelieten. Een enkele keer, in een gemeenteherberg, was dat misschien niet de bedoeling maar wel het wel getolereerd en wij pasten natuurlijk op dat alles netjes bleef. Ook wij hadden de verhalen over de problemen in Spanje gehoord maar na bijna twee maanden goede ervaringen in Frankrijk dachten we dat het wel mee zou vallen. Dat was niet het geval, gelukkig hadden we een tentje bij ons, daarin sliepen we tijdens onze eerste Spaanse nacht voor de grote pelgrimsherberg van Roncesvalles. Later vonden we onder andere een plek in een koude, lege, betonnen garage. Campings bleken niet toegankelijk voor honden, dat was voor ons een grote tegenvaller, we hadden nooit verwacht. Alleen in grote steden zoals Pamplona en Logrono vonden we eenvoudig een plek, maar dan wel in 4-sterren hotels.
   Onze hond kreeg last van de stenige bodem in Navarra, ze hinkte wat en weigerde haar schoentjes te dragen die we hiervoor hadden meegenomen. We hebben het een paar dagen aangezien, kortere dagtochten gemaakt maar het hielp niet. In Logrono hebben we een auto gehuurd en brachten we Puck in vier dagen heen-en-weer naar Groningen om haar bij vrienden van een welverdiende rust te laten genieten.
   Later hebben we maar een paar andere pelgrims ontmoet die met hun hond doorliepen, sommigen sliepen in een tentje langs de weg of konden klaarblijkelijk toch nog iets vinden. Het helpt daarbij als je goed Spaans spreekt.
   Mijn advies: koop de Miam-miam-do-do [en koop het boek ook wanneer je zonder hond loopt!] en check of inmiddels meer plekken honden toelaten.
   Zo ja: reserveer meerdere dagen van te voren om zeker te zijn van je plek.
   Zo nee: denk dan goed na of je het wil wagen.
   Ik wens jullie een bon route en een onvergetelijke tocht!
   Met vriendelijke tocht,
   Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *