De Camino in Groningen

Was je er ook bij? Op 14 november in de Martinikerk bij de najaarsbijeenkomst van de het St. Jacobsgenootschap? Dit was onze tweede vergadering en net als de eerste keer werden we verrast door de positieve sfeer. Allemaal mensen die echt van de Camino houden. Wat een enthousiasme en oprechte belangstelling voor elkaar. Plannen worden doorgenomen (in mei lopen we verder vanuit Reims…., in mei ga ik twee weken werken in het Hollandhuis te Santiago…., wie wil volgende zomer hospitalleren in de albergue van Roncesvalles?…..) en met onbekende pelgrims wisselden we ervaringen en tips uit.

Het leek alsof de Martinitoren voor een dag door de microkosmos van de Camino werd gevuld. Althans, zo stellen wij ons de Camino voor: na een dag lang lopen door weer en wind bereik je eindelijk de herberg, een warme douche, droge kleren en dan naar de ruimte waar andere pelgrims zitten, geroezemoes, een kop thee en vervolgens gesprekken zoals gisteren in Groningen.

Ja, er waren ook lezingen. Mooie lezingen. Zo gaf Frits de Lange in de ochtend een lezing over de spiritualiteit van de Camino. Een lezing waarvan een deel duidelijk en concreet was maar waarvan je de rest als wijn door je hersenpan moet laten walsen voordat de diepere betekenis zich (hopelijk) aan je openbaart. De afsluitende lezing werd gegeven door Huub Hermans die in een analyse van zes Camino-stripboeken met brede streken het Noord-Spaanse land schetste en ons meenam naar diens steden, architectuur en geschiedenis.

Tevreden en met een glimlach stapten we naar buiten, de regen in.

Jacobsbijeenkomst-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *