Hamburg

We hebben een laagte stage in Hamburg gehouden. Het trainingsschema bestond uit een stadswandeling in de ochtend met een vervolg in de avond. Een voedzame maaltijd met wijn zorgde dat de atleten dit schema drie dagen konden volhouden.

Het was koud, de eerste sneeuwpop hebben we gezien. Donsjacken aan, waar is een verwarmde bar, even voor de sneeuw schuilen. Op zondag zijn dus geen records gevestigd.

Aanbevolen: de Speicherstadt (zie foto), een enorm entrepotdok dat zich over meerdere eilanden uitstrekt en deels zijn oude functie van pakhuis heeft behouden. Ook de Altstadt verraste ons met mooie oude gedeeltes, galerijen en een paar goede boekhandels. Bij Buchhandlung Fuchs (gespecialiseerd in alles wat met scheepvaart te maken heeft) hebben we een aantal werken over de P-liners gekocht. Dit waren grote zeilschepen van de Hamburgse rederij Laeisz waarvan de naam met een P begon (Passat, Padua, Pamir, Peking etc.) en die bijv. guano of graan van Zuid-Amerika rond Kaap Hoorn naar Europa vervoerden. Rond 1925 waren de schepen verouderd, de enkele die nog bestaat kan je bewonderen tijdens manifestaties als Sail (de Kruzenstern is een P-liner, tijdens de 2de wereldoorlog werd het door de Russen in beslag genomen)

In een van de boeken zagen we een oude foto van de bemanning met een scheepshondje. Een kooikerhondje! Is dit de over- over- overgrootvader van het kooikerhondje dat we in Punta Arenas hadden gezien? Dit wordt verder uitgezocht, binnenkort meer hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *