Het aantal “officiële” Jacobswegen neemt exponentieël toe. Laat een ambitieuze VVV-manager zijn gang gaan en voor je het weet is er weer een zijtak van een Camino bewegwijzerd en zijn de cultuurhistorische details hiervan in een wandelgids beschreven.
Hierboven zie je een schets van de route die we hebben gekozen: door het Maasdal, langs de Ardennen om daarna als God in Frankrijk langs Reims (zet de flessen alvast koud), Chablis (…), Troyes (de kathedraal), Vezelay (een heel beroemde kathedraal), Limoges (porselein), Perigueux (truffels) en langs de Bordeaux streek naar de Pyreneeën te lopen. En daarna gaat nog het verder: Logroño (Rioja), Sto Domingo de la Calzada (met kip en haan in de kerk), Burgos, Sahagun (schitterend kerkportaal), Leon (de mooiste glas-in-lood ramen en Prieto Picudo wijnen), Villafranca del Bierzo (Mencia) en tenslotte naar Santiago de Compostela (DE kathedraal en het meditatief doel van de tocht).
De afgelopen weken hebben we het internet afgestruind en uit dit aanbod kozen we vier gidsjes die ons moeten redden:
- “Belgien: Jakobsweg Via Mosana / Via Monastica, von Aachen nach Rocroi” door Jens Warnsloh, Conrad Stein Verlag, 2015.
- “Op Weg naar Santiago van de Ardennen naar Bourgondie”, Randonneurs & Pelerins 51, Reims, 2015 (dit is de Nederlandse uitgave van een Franstalig gidsje. Chapeau dat men een Nederlandse vertaling heeft gemaakt! Zie ook: www.randonneurs-pelerins.com)
- “Pelgrimsweg van Vezelay naar St Jean Pied de Port, variant via Nevers” (Pas op: er is een aparte uitgave die de Bourges variant beschrijft), Nederlands Genootschap van Sint Jacob, 2015. N.B. de laatste updates van de gids staan op www.santiago.nl/vezelay
- “Spaanse St. Jacobsroute, Cordula Rabe, Rother, 2012 (Nederlandse vertaling van het Duitse origineel)
We hadden voor het stukje Eijsden – Luik ook nog de gids “Jakobsweg Rhein-Maas Weg” van Conrad Stein Verlag uit 2008 kunnen kopen. We wagen het er echter op, gaan de 25 kilometer op kaart en kompas lopen en volgen de rode paaltjes.
De gidsen hebben we vluchtig doorgebladerd en de voorgestelde paklijsten bekeken (naast de gebruikelijke wandel- en kampeerspullen staan hierop zaken zoals: oordopjes, badslippers, een Jacobsschelp en een “last” voor Cruz de Ferro).
En dan hier de afstanden:
- Eijsden – Luik: 25 km (inlooproute)
- Luik – Rocroi: 200 km (via Mosana & Via Monastica)
- Rocroi – Vezelay: 393 km (via Campaniensis)
- Vezelay – St Jean Pied de Port: 933 km (via Lemovicensis)
- St. J. Pied de Port – Santiago de Compostela: 797 km (Camino Frances)
et voilà, alles bij elkaar dus: 2348 km
Oef, waar beginnen we aan?