In de Nederlandse pelgrimsherberg

(Nevers -)  Grossouvre, 19 maart, 28 km

(Grossouvre -) Augy-Sur-Aubois, 20 maart, 22hr, 4 ºC, 18 km
Na lange tijd spreken we avonds weer Nederlands. We slapen in de Nederlandse pelgrimsherberg Nos Repos van René en Hanny Heinrichs waar we liefdevol zijn ontvangen. René en Hanny hebben Nos Repos 15 jaar geleden opgezet. Wat begon als een initiatief van twee personen is uitgegroeid tot een stichting waarin veel vrijwilligers meehelpen om de meer dan 300 pelgrims per jaar te ontvangen, voor hen te koken, de herberg schoon te houden en bijv. met verbouwingen in de herberg. René is al meerdere keren naar Santiago gegaan en kon veel van onze vragen beantwoorden. Daarnaast hebben we lange gesprekken gevoerd over de Camino, waarom mensen op pad gaan en allerlei “uitdagingen” in de huidige samenleving. Het belangrijkste van het verblijf was echter dat we opnieuw een stel lieve mensen hebben ontmoet die zich inzetten opdat wij verder lopen en de tocht naar Santiago zullen afmaken.
Dit is de eerste herberg die we tegenkomen die (voor een deel) is gebaseerd op de Donativo – een systeem waarin de pelgrim bepaalt hoeveel hij betaalt voor wat hij heeft ontvangen. Wat wij hier kregen was ons zeker veel waard, morgenochtend zullen wij (wat ongemakkelijk) onze eerste bijdrage in een Donativo-kistje stoppen.
We zaten ook voor het eerst op een terras in de zon, weliswaar uit de wind (want die is nog steeds heel fris) maar genietend van het voorjaar, knoppen aan bomen barsten open, piepjonge lammetjes staan naast moeders in de wei, elke dag zien we de natuur steeds duidelijker ontwaken.
De afgelopen twee dagen liepen we langs en over de Loire. Ook deze rivier staat nog enorm hoog, de stortbuien van ruim een maand geleden zijn nog altijd niet volledig afgevoerd. De paden zijn echter van goede kwaliteit, we moeten nu niet meer door modder worstelen.
Zoals elke dag regelden we in de namiddag een onderkomen voor morgen. We begrijpen dat we morgen in een mooi huis van de haute-bourgeoisie slapen. We zijn benieuwd en houden jullie op de hoogte.
Nevers12
(Puck op de oevers langs de Loire)

2 gedachtes over “In de Nederlandse pelgrimsherberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *