De mores van de pelgrims

(pelgrim overdag: altijd verder stappend. Prima!)

(Chåteaumeillant -) Varennes, 24 maart, 21 hr, 9 ºC, vandaag: 33 km, totaal: 923 km

Een paar dagen geleden hadden we een gesprek met een theoloog over de essentie van de Camino. De theoloog betoogde dat niet de tocht maar de aankomst in Santiago de kern van de Camino is. Dus niet de tocht door Europa en het contact met de eeuwenoude Europese cultuur maar het bezoek aan het graf van St. Jacob, vergeving van zonden en een halve of hele aflaat.Ik respecteer die mening en ook wij kijken uit om in Santiago te arriveren, de kathedraal te betreden en onze credençial te ontvangen. Toch staat voor ons het culturele aspect van de tocht voorop, we houden u daarvan in de blog op de hoogte.

We hebben het nooit gehad over de mores van de pelgrims. Hoe moeten ze naar Santiago trekken? Lopend natuurlijk, of eventueel met ezel of paard. Moderne transportmiddelen (fiets, e-bike) worden al fronsend bekeken door de purist. En verder zou de pelgrim eenvoud moeten uitstralen, ingetogen & bescheiden moeten zijn, blijmoedig maar met een licht lijdend gezicht als niemand kijkt. Overdag dus onverschrokken de kilometers wegstappend en na een eenvoudige maaltijd snel naar een hard bed om de volgende ochtend weer op te staan bij het ochtendgloren.

Wij proberen ons hieraan te houden. We hadden vandaag een chambre d’hôtes bij een oud cisterciënzer abdij besproken. We hadden daarom een eenvoudig onderkomen verwacht en hoopten dat we niet zoals Fred en Wilma Flinstone op een stenen bed moesten slapen.

Wie schetst onze verbazing als we voor een luxueus pand staan en beseffen dat dit onze slaapplaats wordt. Alles zat er in en – nog belangrijker – deed het ook. Als klap op de vuurpijl nam de eigenaresse ons tijdens de rondleiding mee naar de tuin om de nieuwe jacuzzi te tonen. Ai. Kon dat wel? Eenvoudige pelgrims, geen frivoliteiten en zo….

Uiteindelijk vonden we het compromis dat Puck de oeroude pelgrimsdeugden zou volhouden terwijl wij onszelf voor slechts een enkele avond een korte verlichting van het regime toestonden.

Mores1

(pelgrim in de avond: in bed en bijkomen van de vermoeienissen. prima!)

Mores2

(hm. Iemand in de avond bij een jacuzzi. Hopelijk geen pelgrim!)

4 gedachtes over “De mores van de pelgrims

  1. Dag Tim, die beide dames die nemen het ervan…Wat een extra bagage zo’n turkooise badjas en blauwe fleece. Ja, dat hoort ook bij zo’n pelgrimstocht: het genieten van een extra, onverwachte, meevaller! Ook ik neem het ervan en geniet elke avond van weer een indrukwekkende dag steeds verder weg in Frankrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *