De Europese Akademie

Tims’s Molsvacht -2

Nog een korte toegift op de vorige blog Door Europa over Wim Wenders.

Is het niet gek dat er geen Europees equivalent is van de Académie Française? Dat wil zeggen, een college waarin alleen de grootste geesten mogen plaatsnemen. In de Académie zitten vooral Franse schrijvers en Franse filosofen. Ik hoop dat de EU een soortgelijk college opricht waarin mensen zitten die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Europese identiteit. En dan begin je niet met een schone lei maar stel je een lijst op van bijv. 1000 personen die met hun genie het Europa van nu hebben geschapen. Schrijvers, filosofen, kunstenaars, wetenschappers (en filmregisseurs) uit bijvoorbeeld de laatste 1000 jaar. Erasmus, Cervantes, Rafaël, Darwin, Curie, Bach etc..

De diplomaten zullen een enorm gevecht voeren voordat de definitieve lijst is opgesteld. Maar wat een prachtlijst zal dat worden en hoe groot zal de eer zijn om – als levende – tot dit college toegelaten te worden.

Laten we de academie maar een Duitse naam geven, in het Engels degradeert het al snel tot een Hall of Fame en met een Franse naam wordt het door de Franse staat geannexeerd en blijken vervolgens alle leden Fransen te zijn. De Akademie der Gründer der Europäische Identität dus, moet duidelijk maken wat Europa is, moet scholieren tonen wat de waarden van ons continent zijn en kan de strijd tegen nationalisme en religieus fanatisme steunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *