Via Campaniensis – Tips voor pelgrims

(Charpuis -) Saint Reverien, 16 maart, 19 hr, 5 C, 25 km
Net als na de Via Mosana hebben we wat ervaringen verzameld die wellicht nuttig zijn voor een toekomstige pelgrim en andere geïnteresseerden.
 • je kunt in vier weken van Eijsden naar Vézelay lopen. Dat past dus net in een reguliere zomervakantie. Als je dit in de zomer loopt, zonder hond en onderweg niet kampeert dan schat ik dat je rugzak niet meer dan 10 kilo weegt. Lachen! Maar bedenk: het is besmettelijk. Loop je naar Vézelay dan zal je ooit verder lopen naar Santiago….
 • Op de Via Campaniensis heb je een gids nodig! De kwaliteit van de bewegwijzering varieert per streek. Bij Rocroi kan je niet verkeerd lopen maar bijv. in Reims en rondom Chablis ontbreken tekens op cruciale punten
 • De gids “Op Weg naar Santiago van de Ardennen naar Bourgondie” van de “Randonneurs & Pelerins 51” is heel slecht. Te groot, het past alleen in de allergrootste Fjallräven broekzak, hopeloos samengesteld (de routebeschrijving staat voorin, de topografische kaarten achterin en de overnachtingsadressen in het midden. Je wordt gek van het heen-en-weer bladeren). We hadden geen andere gids voor dit pad gezien. Pas op: gebruik geen gids die ouder dan 2 jaar. Het pad dat we in maart 2016 liepen verschilde over ca. 50 kilometer van het traject dat in de 2015 gids was beschreven
 • De afstanden in de gids kloppen niet! Onze dagetappes waren 2-3 km langer dan wat de gids vermeldt
 • Het versturen van pakketten via de Franse post (lees: het terugzenden van overbagage) werkt uitstekend. De Franse post heeft kartonnen dozen, daarin stop je je spullen, adreslabel erop en klaar-is-Kees. Binnen 2 dagen was ons pakket uit Vezelay in Groningen bezorgd. In het grootste pakket mag max. 7 kg. Kosten 15 – 22.50 Euro, afhankelijk van het gewicht.
 • Wij hadden sterk wisselende ervaringen bij chambres d’hotes. Hieronder een lijst van hoogte- en dieptepunten:

Aanraders:

 • Hotel de la Poste in Vézelay. Inderdaad, slaap niet bij de nonnen maar in dit hotel aan de rand van het dorp.  De meest gastvrije hoteleigenaar die we kennen. Verwen jezelf, laat het geld een dag rollen en je komt helemaal bij. Op de Camino eet je weer pasta Bolognese.
 • Hotel Residhome in Reims. Bij het centrum, goede kamers, je kunt op de kamer koken en je kleren wassen in de wasserette van het hotel. Comfortabel en praktisch.
 • De Gite van Marie Josee & Jean Marie in Aubigny Les Pothees. Ook als je slecht Frans spreekt (zoals wij) heb je hier een heerlijke tijd. Dit zijn schatten van mensen die weten dat je ook je rust wil hebben
 • De Chambre d’hôtes “De l’art dans l’air” in Champillon. Een prachtig gerenoveerd en romantisch adresje en bovendien kan je hier champagne van het huis drinken. Need I say more…. Wij aten hier rode kool dat was bereid met champagne en appel. Heerlijk!!

Ga niet naar:

 • Chambre d’hôtes Quatre Mains van Jos Evers in Grandchamp. Onverwarmde kamers, geen privacy, karige maaltijden en een gastheer die de buitenwereld als een grote samenzwering ziet
 • Chambre d’hôtes van madame Noble in Savieres. Je wordt in een krappe slaapkamer gestopt, geen privacy, TV staat luid aan tot na 12 uur en een prijs van 70 Euro voor twee personen is bizar hoog.
 • Hotel Le Carré Long in Eaux Puiseaux. Een contactgestoorde eigenaar. Die spoort echt niet

Waar moet je eten:

 • Mezzanine in Sézanne. Reserveer of kom rond 19 uur als de zaak nog leeg is. Heerlijk eten voor eetcafé prijzen en on-Frans vriendelijke bediening.
 • en verder, het eten is zeker niet slecht maar, tsja, vergelijk het met Spanje of met Italië en dan…

Tips1

(restaurant Mezzanine, Sézanne)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *