Vézelay!

(Cravant -) Vézelay, 13 maart, 22 hr, 6 ºC, 32 km

Het is volbracht, we zijn in Vézelay aangekomen en hebben de Via Campaniensis vanuit Rocroi afgerond. Volgens de gids is het een tocht van 392.7 km, volgens onze app’s is de werkelijke afstand ver over de 400 kilometer. Maar hebben we wat afgesloten of begint nu juist het belangrijkste, de Camino?

Vézelay is een van de vier officiële Franse startplaatsen van de Camino (de andere drie zijn Tours, Le Puy-en-Velay en Arles). Veel Nederlanders reizen naar Vézelay en beginnen dan te lopen. Nog meer starten bij de Pyreneeën (St. Jean Pied-de-Port) of pas in Spanje zelf.

Vézelay is bijzonder. We hebben dat vaak gehoord van andere Caminolopers, En dank denk je, gaaap, het zal wel. Maar rond 17 uur liepen we de heuvel omhoog, langs de plaats waar Bernard Clairvaux zijn preek/oproep tot de tweede kruistocht heeft gehouden (we spreken nu over 31 maart 1095) en lopen verder omhoog naar de basiliek. Het is bewolkt en het schemert, we lopen langs een klooster en wat oude huizen, door een steeg en zwenken daarna via een ander oud straatje naar een grote plaats dat het plein voor de basiliek blijkt te zijn. En je weet dat jezelf nu een van de vele miljoenen bent die gedurende meer dan duizend jaar het pad naar Compostela loopt, dat dit enkele feit je verbind met al die eerdere pelgrims ook al moesten de mensen 500 of 1000 jaar geleden veel grotere offers brengen dan wij nu. Dat gaat door je hoofd en tegelijkertijd houd je Puck in de gaten.

Hier staat een een enorme Romaanse basiliek, we zijn niet naar binnen gegaan, dat zullen we morgen, op onze tweede rustdag doen. Maar we hebben al wel kort het beroemde “Het timpaan van het Laatste Oordeel” bewonderd. Te snel, maar we zijn moe, we hebben bijna 8 uur gelopen en willen onze rugzakken afwerpen.

Jaarlijks zouden een miljoen mensen Vézelay bezoeken. We hebben vandaag maar een paar gezien. Het was stil in het grote dorpje dat boven op de heuvel ligt. Wat een indrukwekkende stilte! Door nauwe straatjes dalen we af, kloosterordes hebben hier een vertegenwoordiging, kleine musea zijn gewijd aan onbekende schrijvers. Eenvoudige herbergen proberen pelgrims tot een overnachting te verleiden. Maar wij gaan naar “Hotel de la Poste”. En dat blijkt een oud, eerbiedwaardig hotel te zijn met krakende houten vloeren, een vriendelijke, Engels sprekende conciërge en een lobby waar de muziek van Miles Davis en John Coltrane schalt. Wellicht zijn we de enige gasten, of misschien moeten we het hotel (4 verdiepingen) met nog een ander stel delen.

Nu moeten jullie het doen met een paar verwarde gedachten, morgen slapen we uit en bekijken we Vézelay.

Vezelay2

(de laatste meters naar Vézelay, de basiliek rijst al boven de heuvel uit)

6 gedachtes over “Vézelay!

 1. Monique en Tim Proficiat met het bereiken van Vezelay!

  Een prachtig oord, herinneren we ons ook van een vakantie , een paar jaar geleden. Rust goed uit, het is jullie gegund.

  Henk

 2. Dag Monique, Tim en Puck,
  Weer een hele prestatie! Vezelay hebben wij vorig jaar niet bereikt met de fiets, Chablis ook niet. Onze route had er wel langs gekund, maar met 30+ graden met volle bepakking die heuvels op zagen wij niet zo zitten. Lekker langs de kanalen was ook prima. Op onze route kwamen we ook geregeld aanduidingen van de Camino tegen. (krijg de foto er helaas niet ingeplakt)
  Geniet van al het moois en lekkers en de rust.
  groeten van Ellen

 3. Ah Vézelay, prachtig! Geniet van de basiliek en het feit dat jullie een pittige tocht hebben doorstaan. Schudt de modder van je af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *