Tweede huisjes

(hierboven: een pandje voor u?)

27 februari Aubigny-les-Potees – Wasigny, 23 km

28 februari Grandchamp – l’Ecaille, 20 hr, 2.5 ºC, 30 km

Langs de route naar Reims zien we onderkomens die eigendom zijn van Nederlanders: fam. de Beer, mevr. van Wut, Jos (bij wie we twee dagen overnachten). Terwijl we in een plaatsje Wasigny op Jos wachtten ontmoetten we een ander Nederlands stel dat daar een huis had gekocht en vervolgens kwam tijdens ons verblijf in de B&B van Jos te Grandchamp een Nederlander op bezoek die in datzelfde dorp een pand had gekocht en nu was begonnen aan een meerjarig restauratieplan.

Waarom gaan al die Nederlanders naar dit Noord-Franse gebied? Zoals we al eerder berichtten is in de dorpen vrijwel niets te vinden. Niet alleen de horeca is weg, maar ook winkels voor etenswaren, timmermannen, meubelmakers, schilders, garages – je kunt hetin de meeste dorpen niet meer vinden. Wat je nog wel ziet is de kerk en een stadhuis. Hier is de gemeentelijke herindeling nog niet toegeslagen, bijna elk dorp heeft nog een eigen burgemeester.

Dus waarom gaan de Nederlanders hierheen? Wel, om allerlei praktische redenen: huizen kan je voor een laag bedrag (<50k Euro) kopen al zal je dan genoegen moeten nemen met een pand in en klein centrum en in niet al te beste staat. Bovendien ben je niet al te ver weg van Nederland (ca. 300 – 350 km tot de Randstad, in 4 uur te rijden) dus het is nog mogelijk om elk weekend vanuit je huis naar je Franse paleisje te scheuren en daar verder te klussen. Vast en zeker zijn de meeste van de Nederlanders van jongs af aan naar Frankrijk op vakantie geweest en komen jeugdherinneringen naar boven bij het passeren van de Franse grens.

Maar we snappen het niet. Voor hetzelfde geld kan je járen lang op vakantie gaan, ook naar gebieden buiten Frankrijk, loop je niet het risico dat het huwelijk strandt door een té krachtig verbouwingsvirus en bespaar je jezelf de ellende met buurtbewoners, gemeentelijke instanties, verbouwingsvoorschriften etc.

Kortom, wij lopen vrij en onbevangen door de Franse Ardennenheuvels, groeten de bewoners, zien elke dag een groep reeën en kijken hoe de boeren het zaaigoed uitstrooien. Weinig zorgen, alleen of het weer goed blijft (het gaat niet regenen maar blijft erg koud), of we nog iets onderweg kunnen eten en of de slaapplek goed zal zijn.

 Bakker1

(de enige winkel tijdens twee dagen lopen: een rijdende bakker)

3 gedachtes over “Tweede huisjes

  1. Hmmm, dit klinkt bekend en ben benieuwd naar de foto’s van deze projecten… wel triest dit soort krimpregio’s je vraagt je soms af als er niks meer is waarom woen die mensen daar dan nog maar dat geld voor veel dorpen in (oost) Groningen denk ik ook, onverkoopbare huizen en je woont er nu eenmaal….

  2. Fijn dat er rijdende bakkers zijn en evenzeer dat je naar bouwvallen kunt kijken zonder dat je hoeft te klussen. Lekker doorlopen. We zien wel dat de dagtemperatuur nog naar winters weer neigt. Morgen begint maart, weer 31 dagen te gaan. Veel plezier bij jullie eerste maartse tocht!

    1. De thermometer geeft koud aan, maar vandaag voelde je al de warmte van de zon, genieten! Ook Puck kreeg lentekriebels, rollend door het gras…. Tjsa en nu in Reims, een rustdag voor Puck en voor ons…. Met een glaasje champagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *