Lente!

(Eaux -Puiseaux -) Roffey, 10 maart, 31 km

(Roffey -) Chablis, 11 maart, 22 hr, 4 ºC, 18 km

We hebben lang moeten wachten maar na dagen van grijze dagen met af-en-toe een miezerregen is het weer veranderd. Gisteren (10 maart) was het de hele dag al droog en bleven de regenjassen en rugzakhoezen in de rugzak. Na een teleurstellend verblijf in het Le Carre Long hotel te Eaux Puiseaux (een vernietigende recensie zal volgen op TripAdvisor) vertrokken we voor een tocht over harde wegen met vergezichten over heuvelachtig gebied. Wat een opluchting, geen modder en geen regen! Maar wel (te) lange tijd over asfalt gelopen zodat we met brandende voeten bij Martine Beaumont van B&B Les Fontaines in Roffey arriveerden. Een B&B zoals je die elke dag hoopt aan te treffen. Twee mensen die echt plezier hebben om pelgrims te ontvangen en alles doen om het hen naar hun zin te maken. Dat is jullie gelukt! Puck heeft nu weer een klein St Jakobsschelpje op haar harnasje en wij konden een avond lang bijkomen en hebben relaxed bij een heerlijk diner met Quiche Lorraine en een prima kaasplateau met Bergerac wijn. Bedankt!

Vanochtend, na de foto, zijn we op stap gegaan voor een kleinere afstand van 18 kilometer naar Chablis. Inmiddels weten dat 18 kilometer in de gids overeenkomt met 20 kilometer in werkelijkheid maar ook dat was vandaag geen probleem. Want, trouwe lezer, we staan inmiddels op rond 7.30 – 8.00 uur en vertrekken dan rond 9.15 uur. Waar zijn de tijden dat je tijdens de vakantie bleef ronken tot 11 uur ochtends?

Gisteren was het droog maar grijs. Vandaag was het droog en zonnig. Lente! Lente!!!! Luidruchtige groepen ganzen vliegen naar het noorden (stap van je fiets en luister naar de ganzen, die praten met elkaar terwijl ze in grote V-vormige formaties vliegen). We hebben het ademloos beluisterd, de lente is gekomen, de ganzen gaan naar het Noorden! Geen fleece meer aan, plots lijken de bomen veel meer bloesem te dragen en horen we meer mussen, merels en zelfs spechten.

En ook de geuren. Pas als je bloemen en kruiden ruikt besef je wat je al die maanden hebt gemist. De lente!

Rond 11 uur pauzeerden we op een bankje van een dorpje bij het monument van de gevallenen in Le grande Guerre. Boeren rijden op trekkers af-en-aan, het seizoen is begonnen. Lente!!

Om 2 uur kwamen we in Chablis. Niet via de officiële Camino route, die waren we even kwijtgeraakt maar Monique wist uiteindelijk toch waar we waren en met een minieme vertraging liepen we Chablis binnen. Wat een entree!, als een amfitheater rijzen de wijnheuvels op rondom de stad. Later beseffen we dat op deze heuvels, gericht op het zuiden en direct rondom de stad, de druiven voor de Chablis Grand Cru groeien. De kostbaarste hectares waar veel mensen bezig waren met het snoeien van de wijnranken, het verbranden van takken en het bemesten van de grond.

Chablis is begin maart nog een slaperig stadje maar met veel restaurants en (vooral) wijnhuizen. In de zomer zal het hier barsten van toeristen. We hebben bij de buurt-super inkopen gedaan voor ons ontbijt van morgenochtend en daarna is Tim nog langs Thierry Laffay en Jean-Marc Brocard gegaan om enkele premier cru’s en grand cru’s te proeven. Wat een plezier is het toch om (al is het in gebrekkig Frans) te praten met de wijnmakers en hun liefde te voelen voor het product dat ze maken. Hier geen klater- (of echt) goud zoals bij de champagne huizen in Epernay maar wel de passie van de 7de generatie wijnboeren voor “hun” wijn.

Monique was in het hotel bij Puck gebleven. Onze prinses heeft gisteren en eergisteren afstanden van 30+ km gelopen en kan vandaag al vanaf 3 uur lekker liggen ronken. De schat. Ook morgen zullen we een redelijk korte etappe lopen zodat Puck verder kan bijkomen want we merkten bij aankomst in het hotel dat ze echt moe was. Chablis2

(beiges van Chablis)

4 gedachtes over “Lente!

  1. Mooi dat het wel beter wordt met het weer! Wijn proeven en niks mee kunnen nemen Tim….das toch bijna een vorm van masochisme….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *