La douce France

26 Februari, Rocroi – Aubigny-les-Pothees, 23 km

We zijn begonnen aan de Via Campaniensis die leidt naar Vézelay. Een nieuw land met een nieuw landschap; zacht glooiende hellingen met enkele bosplukjes en daartussen boerderijen, geasfalteerde wegen waar nauwelijks een auto over rijdt en kleine dorpjes waar je niemand ziet lopen. Dorpjes waar überhaupt weinig voorzieningen zijn. Op onze eerste dag liepen we naar onze overnachtingsplek Aubigny-les-Pothee door vier dorpjes zonder bakkers, bars, restaurants, slagers of drogisten, alleen maar een kapper. Is dit Frankrijk? Het land waar de mannen een glas pastis drinken op het terras van een bar en daarna petanque spelen? De volgende ochtend arriveerden we in het vijfde dorp en daar was een…. Carrefour. Zijn die supermarkten de reden dat de dorpjes leeglopen en er zelfs geen bakker meer over blijft?
Gelukkig hadden we in Rocroi een stokbrood gekocht zodat we onderweg nog te eten hadden…
In Aubigny-les-Pothees hadden we een heerlijke overnachting bij Marie-Jo en Jean-Marie Launoy. Een ontmoeting voor een avond waarbij je verbaasd staat over de gastvrijheid van de mensen. J-M en M-J zijn twee mensen die met liefde pelgrims ontvangen en precies weten waaraan die behoefte hebben. We hebben genoten van een goed diner met Franse wijnen en ontdekten dat er al meer dan honderd gasten uit Holland waren geweest maar nog niemand uit de provincie Groningen. Bedankt!
Aubigny1

5 gedachtes over “La douce France

 1. Elke dag kijk ik uit naar jullie verhalen. En elke keer als ik een foto van Puck zie (hoe vaag soms ook), raakt me dat. Het hondje dat jullie in het volste vertrouwen alle dagen zo trouw volgt.
  Ik bewonder jullie doorzettingsvermogen en wens jullie een hele mooie tocht.

 2. Lees alle stukjes en geniet ervan. Bijna een week na mijn staaroperatie gaat dat ook steeds beter. Wensen jullie veel voorspoed en vooral ook veel genoegen. Het voorjaar komt eraan.
  Liefs Henk en Arina.

 3. Hallo Monique, Tim en Puck

  Wat een mooi avontuur. Heb van Magda de tip voor deze berichten gekregen. Erg leuk dat jullie dit delen. Nog een goede reis verder,
  groeten Tinus Stienstra uit Beyum

 4. Een goed beeld van de eerste fase in La Douce France schetsen jullie. Ook daar dus krimp althans in de winkels en andere kleinere ondernemers. Maar toch blijft de kapper als laatste bestaan: in Harlingen segge su: Ken’t skele, as ’t haar mar groeie blyft.
  Fijn te lezen dat er zulke heerlijke verblijven zijn met een goed diner en lekkere wijn. Vandaag (28-2) bezoek gebracht aan Schiermonnikoog, prachtig zonnig, eerste kleuring op ons gezicht, groet oet Grunn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *