Dag 4. Roetgen-Monschau: 16 km. Dag 5. Monschau-Hollerath: 23 km.
Het gebied beneden Aken is de meest gastvrije streek die we kennen. Al tien keer zijn we aan de Duitse zijde verwelkomt, evenzovele malen door de KPN aan de Belgische kant. De beide landen kunnen het ook goed met elkaar vinden. In Duitsland zien we meer Belgische frituren dan in het geboorteland van de frietzak, en de Duitstalige Belg poetst zijn Duitse sloep nog liefdevoller, en glanzender, dan een trotse bezitter in Monschau.
De landsgrens weerspiegelt de verstrengeling van de volken. De intimiteit gaat nog niet zover als tussen Nederland en België bij Baarle-Hertog en Baarle-Nassau, maar toch slingeren Belgische landstroken door het Duitse land en vormen daarbij Duitse exclaves zoals bij Roetgen en Mützenich.
Een slinger België snijdt door Duitsland van Roetgen naar Lammersdorf
Links: Duitsland, Midden; België met fietser, Rechts: Duitsland
Monschau, wie is daar niet geweest? Je hebt het in een paar uur gezien, inclusief terrasbezoek. Een toeristische trekpleister van vakwerkhuizen, een rivier en mosterdwinkels. Inderdaad, mosterd, dit moet het Dijon van Duitsland zijn.
Monschau is het subtiel diplomatiek Nederlandse antwoord op de Belgisch-Duitse romance: Monschau is een officieus Nederlandse enclave, een gedoog-Hollands territorium. Het stikt hier namelijk van de Nederlanders. Al decennialang. Bij interlands met de Mannschaft juichen hier meer mensen voor oranje. Voor je het weet claimt Wilders Monschau als de 343ste Nederlandse gemeente.
De relatie tussen België en Duitsland was niet altijd zo hartelijk als nu. De wandelaar wordt hierop geattendeerd langs de grens, het bord hierboven staat op een tableau in België, de lezer in Duitsland. Het huidige Ostbelgien ontstond omdat Duitsland bij de vredesonderhandelingen na de Eerste Wereldoorlog, enkele gemeentes aan België afstond. Vreemd genoeg werd in 1919 ook een Duitse spoorlijn tussen het industriële centrum Aken en de steenkolenmijnen van Luxemburg, de Vennbahn, aan België toegewezen, en daardoor snijdt nog altijd een vijftig meter breed Belgisch lint door Duitse gemeentes.
Nederland had sinds 1945 ook een strook Duits grondgebied geannexeerd, een weg door de Duitse gemeente Selfkant naar Brunssum. In 2002 hebben we het weer aan Duitsland teruggegeven. O, o België, wanneer nemen jullie eindelijk afscheid de Vennbahn?
Op een ander, Duits, stuk van onze route van Monschau naar Hollerath staat een bordje dat herinnert aan de Westwall, een verdedigingslinie die onder Hitler werd gebouwd. Je kijkt om je heen, niets te zien… en een paar honderd meter struikel je over een restant van de drakentanden die het Duitse thuisland tegen vijandige tanks beschermde.
Ze liggen gewoon in de Eifelgrond: drakentanden.
Maar gelukkig, met een Nederlands paspoort als vrijgeleide overwonnen we alle hindernissen en bereikten we ons doel, Hollerath.
Mooi hoor
Interessant, de strook langs de Vennbahn is Belgisch gebied. Goed te zien op Google maps. Zo leer je nog eens wat.
Prachtige omgeving, “patattekus” en “pommes frites”, smaken ze beide goed genoeg? De elektronica zorgt dus voor “Welkom in…”, daar waar we voorheen gewoon doorliepen en ons niet altijd bewust van het oorspronkelijke land ter plekke; nu dus signaal op signaal.
Hoe gaat het met jullie en met Cees in het bijzonder? Zijn jullie al “ver weg” van de dagelijkse sores die over ons wordt uitgestort? Voor nu, een fijne rustdag, zonnig in Stad in ieder geval. Alle goeds!
Cees doet het fantastisch. Als hij op het laatst van de tocht nog even vrij mag, heeft nog veel energie over voor wat gekkigheid. Ook Tim en ik gaan goed. We hebben geleerd van de Camino. Minder zware rugzakken en beter getraind. Iedere dag moe, maar niet kapot.
Haha, kronkelende grenzen die ervoor zorgen dat je wel samen moet leven, overleggen en zaken regelen. Samen komen we er wel.
Ik ben ook nieuwsgierig hoe Cees het allemaal vindt.
Mooi om te lezen en ook leerzaam..
Bedankt.