Via Mosana – Tips voor pelgrims

De afgelopen anderhalve week hebben we de Via Mosana gelopen. Onze overnachtingsplaatsen staan hierboven in het rood aangegeven (de groene plek is de overnachtingsadres op de Via Campaniensis van Rocroi naar Vézelay).
Hieronder een aantal tips voor toekomstige pelgrims (en geïnteresseerden):
 • Het pad is tot Hoei/Huy goed aangegeven met het geel-blauwe Jakobsschelp logo. Zelfs in steden. Dat wil zeggen: er is een markering aangebracht als je moet afslaan. Geen markering betekent: doorlopen (of je bent van de route). Dat vereist soms stalen zenuwen (we hebben al zo lang geen markering gezien – lopen we nog wel goed?). En een keer waren we inderdaad van het pad geraakt omdat een sneaky markering op een onopvallende plaats was aangebracht.
 • Na Hoei ontbreekt de markering soms. Dit alles betekent dat je echt een gidsje nodig hebt. Wij waren tevreden over de gids uit de Outdoor reeks “Belgien: Jakobsweg Via Mosana / Via Monastica von Aachen nacht Rocroi” van Jens M. Warnsloh. Het boekje past goed in een grote Fjallraven broekzak maar er zijn vast ook andere, soortgelijke gidsjes
 • Wij raden jullie sterk af om te beginnen met de etappe Eijsden – Liege zoals wij hebben gedaan. Veel te lang voor een eerste dag. We zouden nu eerder in Maastricht beginnen, daar al ons overtollige geld verspillen aan wereldse zaken en starten met een tocht naar een plek iets ten zuiden van Vise zodat je op dag 2 door kunt doorlopen naar Liege. Dat lijkt ons een veel ontspannender begin en voorkomt blessures.
 • Stel je erop in dat de paden vaak gewoon slecht zijn. Het Jakobspad gaat vaak langs weides en bossen waar boeren ook met trekker overheen rijden, of anders ATB-ers, of anders motorcrossers. Bereid je voor op glibberige paden waarin je soms in de modder wegzakt. Ontspan, glimlach als een Buddha en loop verder. De Belgen, ze weten niet beter.
 • Maak ruim van te voren een paklijst en maak hiermee een proefwandeling van 20-25 kilometer. Dan ontdek je of het gewicht van de rugzak niet te zwaar is. Als dat zo is: haal spullen van de lijst en maak nogmaals een proefwandeling. Helaas hebben we dit niet gedaan, wij ontdekten al voor Liege dat we de rugzakken veel te zwaar hadden beladen.
 • En natuurlijk heb je uiteindelijk de rugzak zorgvuldig ingepakt maar we zijn zeker dat ook jij zult puffen. Wij hebben de spullen die we niet direct nodig hadden (7 kg kampeerspullen) per post naar een herberg gestuurd waar we over een maand zullen aankomen. Een herberg van Nederlanders die we van te voren hierover hadden gebeld. En dan zie we wel verder. Het postagentschap zat overigens in een Delhaize supermarkt, je hoeft dus niet per se naar een officieel postkantoor te gaan die vast al dicht is wanneer jij in de stad aankomt
 • Hoe is je Frans? Lees eens een Franse krant of kijk naar TV5Monde om je kennis wat op te frissen.
 • Op een aantal stukke zijn zeer weinig overnachtingsmogelijkheden. Je zult ook wel berichten hebben gelezen van mensen die met de bus van/naar een plaats reisden omdat ze op die plek niet konden slapen. Hoe kan je dit voorkomen: slaap in hotels (inderdaad duur en soms niet zo gezellig), neem een tent mee of bel liefst twee dagen van te voren naar een overnachtingsadres om te voorkomen dat het vol is
 • Het is niet druk op de Via Mosana, gedurende onze tocht (Februari 2015) hebben we geen enkele pelgrim gezien…
 • Aanbevolen overnachtingsadresjes: Ibis bij Bocelle (1 km van de route, inderdaad een Ibis hotel en bovendien aan de snelweg, maar toch aanbevolen!), St. Severin, B&B Le Temps Passé in Huy, de abdij in Leffe en Le Petit Mesnil in Vierves-sur-Viroin
En voor de niet-pelgrims: een weekend-trip-tip!
Wij waren verrast door een mooi Belgisch gebiedje langs de Franse grens waarvan we nog nooit hadden gehoord. Indien je houdt van wandelen en de natuur: ga naar Hierges (F) een klein, gerestaureerd dorp. Aanbevolen: Chambres d’Hotes La Causerie des Lilas. Daarna 16.5 km lopen naar Vierves-sur-Viroin (B), een mooi klein dorpje an de bosrand dat ons deed denken aan Zwitserse bergdorpjes. Aanbevolen: Hotel Le Petit Mesnil met zo’n ouderwetse bar dat ook dienst doet als dorpshuiskamer (weinig luxe maar met vriendelijke mensen). En daarna kan je het bos ten zuiden van Vierves-sur-Viroin induiken, in de zomer zullen de paden hopelijk minder drassig zijn als in Februari.

4 gedachtes over “Via Mosana – Tips voor pelgrims

 1. Prachtig zo’n online reisgids. Het laat zien dat de ervaring een sterk lerend effect heeft. Want dat van die rugzak…dat staat in boekjes die hier aan W62 in de kast liggen en ook wel gelezen zijn zien we ;-))
  We wensen jullie een mooie weekend tocht, hier gaat alles goed, Puma is geheel gewend, erg speels, soms lekker wild rennend door de kamer, springen op bank, muziekboxen, in de kasten, ; heb het goed met elkaar, hartelijks H+S+miauwP

 2. Dank voor deze tips. Ik wil het voorjaar vertrekken. Kan iemand mij zeggen of aan het begin de overnachting in Micheroux iets is; er staat een tentsymbool aangegeven, anderzijds geeft de site aan dat het ressort is. Ik wil niet gaan tenten.

  1. Beste Jos,
   Un bon route, ik wens je een onvergetelijke tocht naar Santiago!!
   Ik kan mij Micheroux helaas niet herinneren.
   Misschien ben je allang onderweg, ik heb pas zojuist je bericht van eind januari ontdekt, en heb je Frankrijk reeds bereikt.
   Zo niet dan raad ik je enkele van de overnachtingen uit de blog aan.
   Succes en geniet van de overvliegende ganzen, de bloesem, de rust en al het andere moois langs het pad,
   Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *