Van Regen naar Leffe

Leffe, 22 februari, 21 hr, 10 C, 23.4 kilometer

Het heeft een week geduurd maar vandaag (maandag) was het zover: een echte regendag. Van ochtends vroeg tot nu. Aan een stuk door. Grijs, geen enkele hoop dat de zon zal doorbreken. Je stapt dus naar buiten en je weet het gelijk: ik word nat, ook al heb ik de Goretex regenjas twee keer geïmpregneerd.
Gelukkig moesten we niet over modderige paadjes lopen, dat hadden we laatste dagen gehad, maar ging het Jakobspad over een verhard, vlak jaagpad langs de Maas. Wil je het nog mooier: grijze sluierbewolking, Jugendstilvilla’s op de oevers (sommige oud, andere gloednieuw), het geroffel van regen in het water en de klaagzang van rotganzen.
Drieëntwintig kilometers lang. Langs kleine dorpjes waar we in een frietkot schuilden en een hamburger aten. Een detail: naast het jaagpad loopt een weg. En die weg heeft hectometerpaaltjes. 172.2. En daarna: 172.3. Dat bekende: nog 21.2 kilometers te lopen. 172.4. Niet naar die paaltjes kijken. 172.5. Is er iemand die die paaltjes kan afplakken???
172.7.
Eind goed, al goed. Druipend zijn we in Leffe aangekomen. We slapen in het gastenverblijf van de Abdij. Norbertijnse monniken (niet gezien) die dagelijks lauden, vespers en completen zingen. Die hebben we niet kunnen horen omdat de kerk dicht was na 19 en voor 8 uur. De abdij is natuurlijk bekend van het bier dat je overal kunt kopen maar dat niet bij het avondeten werd geschonken. Het diner, aangekondigd als een “eenvoudige broodmaaltijd”, was overvloedig. Denk aan “een eenvoudige doch voedzame maaltijd” van Oliver B. Bommel.
Ik groet u temidden van de kleren die overal in de slaapruimte hangen. Morgen moet alles weer droog zijn.
Leffe2
Toegift van 23 februari (in de slaapzaal was geen warm water en Wifi maar we hebben de primitieve omstandigheden overleefd): bij het gezamenlijke ontbijt vroeg ik de abt of we een donatie konden geven aan de abdij. En of hij terughad van 50 Euro. Dat laatste was natuurlijk een HEEL domme vraag. We hoefden niets te betalen maar ik heb hem beloofd om onderweg een gulle gift aan armen te geven. Ik hou u hierover op de hoogte.

Een gedachte over “Van Regen naar Leffe

  1. Biertjes zien er lekker uit zegt Herman. Je moet maar denken dat het maandag is….en eind goed al goed. Klinkt goed zo’n Abdij. Wij groeten jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *