Blubber

Rocroi, 21.30 hr, 1 ºC, 30 km

Er is iets merkwaardigs aan de hand: we vertrekken steeds vroeger maar we blijven om dezelfde tijd aankomen. Dus vandaag gingen we al om 9.30 uur uit Vierves-sur-Viroin maar stapten pas om 17.30 uur over de drempel van het hotel in Rocroi (F).

En in die 8 uur hebben we 30 kilometer gelopen waarin we slechts één korte pauze hebben genomen om een croissant te eten. En voor de rest: door bossen banjeren over belachelijke paden. Dat betekent, een gemiddelde van 3.75 km/hr, niet een score die je terloops op een verjaardagspartij noemt. Hoe kan dat?

Het St Jakobspad gaat naar Santiago, dat betekent dat pelgrims vooral kilometers willen maken. Ze hebben nog ongeveer 2300 km voor de boeg. Een mooi paadje in de natuur, met een huppelend hertje of een grazend zwijntje, is welkom maar – als het moet – is een grasstrook naast een provinciale weg ook wel zo praktisch. Daarom verwachtten we  dat het Jakobspad over gebaande paden zou lopen. Maar nee, in België ziet de wereld er heel anders uit. Het typische Jakobspad is hier een modderpad waar een boer met zijn trekker doorheen is gereden. En daarna is teruggekeerd. En toen wat vergeten is. En daarna nog eens terugkwam om iets te doen. Met als resultaat: BLUBBER.

Schoenen tot diep in de modder. Veel lopen om de grootste plassen te ontwijken. En bij een stroompje heen-en-weer lopen: waar haal ik droog de overkant? Dat alles vreet tijd.

Maar we hebben het gehaald, we hebben de Via Mosana van Liège tot Rocroi afgelegd en zullen in Frankrijk verder lopen. Tot aan Santiago. De overnachtingsmogelijkheden in Frankrijk lijken beperkter dan in België. Morgenochtend zullen we een paar adresjes bellen (of vragen we een ober om die te bellen). En anders vertrekken we gewoon. En zijn we als doorgewinterde pelgrims: vertrouw op St Jakob. Uiteindelijk komt het allemaal goed.

Tenslotte een foto van onze heldin. Puck. Loopt al 230 kilometers met ons mee. Elke avond is ze doodmoe maar ochtends vroeg springt ze weer kwispelend tegen ons op!

Bos2

6 gedachtes over “Blubber

  1. Goedemorgen Pelgrims en Puck! Het is bikkelen lezen we en niet zo’n beetje ook! Het blubber pad doet er echt toe. Niet een klein stukje, paar keer over plassen heen springen, maar vele kilometers, het lijkt ons echt afzien. Super dat jullie gestaag voortgaan al heb je eigenlijk geen keuze, maar toch…Chapeau! En zeker voor de dapperste van de drie: Puck, die wellicht nog meer kilometers aflegt op haar vier poten. Een extra stuk Franse leverworst voor haar. (trouwens de salami die jullie waren vergeten smaakten voortreffelijk), we wensen jullie een fijne wandeldag met minder verrassingen!

  2. Respect voor jullie en zeker voor Puck! De blubber ligt weer achter jullie en de verrassing voor jullie 😉 Dat is toch ook weer het leuke van alles? Voorspelling van deze dag is, mooi weer en mooie paden. Veel plezier!

  3. Echte bikkels zijn jullie hoor! Respect! Jullie beleven zo wel weer het een en het ander. En het is dan zeker niet saai 😉 We denken dat jullie vandaag de zon er bij hebben en dat het maar een mooie dag mag zijn! We volgen jullie op de voet. Veel plezier!

  4. Gelukkig dat jullie de Grunninger klei al gewend waren. Wie is er dan nog bang voor een beetje blubber? Worstel en kom boven 😀! We wensen jullie nu vooral ook zon en droge paden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *