We zijn in Santiago!!

op de Plaza del Obradoiro met de kathedraal

(Pedrouzo -) Santiago de Compostela, 1 juni, 20 hr, 21 ºC, 20 km, Totaal: 2383 km (of 2455 volgens de GPS metingen van Monique, we zullen de verschillen analyseren)

We zijn in Santiago. Yes , yes, YES! Joepieeeeeee! De laatste loopdag kunnen we gelijk vergeten, langs een vliegveld en wat snelwegen maar uiteindelijk stonden we op de Plaza do Obradoiro. Voor de kathedraal. Tussen de andere pelgrims, die met de fiets of per voet waren aangekomen. We hebben elkaar een enorme zoen gegeven. Ondanks tegenslagen, slecht weer, rotpaden, modder en wind hebben we het meer dan 100 dagen voortgestapt. Hebben we elke dag een minieme maar gestage voortgang geboekt. En daardoor staan we nu hier. Onze hoofden zijn vol, wat is er allemaal wel niet gebeurd de afgelopen 3 maanden. Het moet bezinken, maar nog niet nu. We liggen op de grond, lopen rond, begroeten bekenden die arriveren. Of je wordt aan je arm getrokken en zie je mensen die je in Navarra had ontmoet, of bij Leon etc.

Santiago2

op het plein met Duitse en Amerikaanse pelgrimsvrienden

Het is over, dit was de laatste etappe, het is echt over. Maar de adrenaline stroomt door onze lijven. We willen doorgaan. Snel, eerst onze Compostela’s halen. En die liggen nu op onze kamer in het Palacio del Reyes Catolicos.

Santiago4

de Credenciales met stempels waarmee je een Compostela aanvraagt

Santiago5

de Compostela van Monique

We hebben geen idee wat we morgen gaan doen. O ja, de kathedraal bezoeken. Maar eerst eten en feesten met onze nieuwe vrienden. Tot morgen!

18 gedachtes over “We zijn in Santiago!!

 1. Kanjers zijn jullie. Fantastisch dat het allemaal gelukt is en heel erg bedankt voor jullie prachtige blogs. Het was ook voor ons een feest.

  Henk

 2. Gefeliciteerd en wat een mijlpaal! Dank jullie voor de heerlijke verhalen elke avond, heel fijn! We zijn heel trots op onze BUREN!

 3. Tim en Monique, van harte gefeliciteerd met jullie geweldige prestatie. Vol belangstelling en soms wat jaloers hebben wij jullie tocht gevolgd. En tegelijkertijd ook nieuwe kanten van jullie leren kennen. Verrassend wat een tocht met je doet. En qua 1 idee zijn jullie net te laat: een film over de camino. Die is hier net uitgekomen. We zijn benieuwd wat jullie daar van vinden. Tot binnenkort. Frank en Birgit

 4. Een geweldige prestatie, Van Harte Gefeliciteerd! We hebben jullie reis en avonturen met veel plezier gevolgd en zullen het best gaan missen en als wij het al gaan missen, wat betekent het dan wel niet voor jullie! Nu vooral genieten, goede reis terug en tot ziens in de salon, weer samen met kanjer Puk.

 5. ….., en dan, ineens, alsof de tijd zelf stilstaat, is het voorbij, de reizigers horen hun voetstappen op de grote plavuizen, zij zien het maanlicht tegen torens en de strenge paleizen en weten dat er achter die verschansingen van het verleden een ander Spanje moet liggen dat het hunne misschien niet meer wil kennen. Er is een eind aan hun omweg gekomen. Puck, Puma, familie en vrienden wachten. Hun Spaanse reis is voorbij.

 6. Monique en Tim, hartelijk gefeliciteerd! Dank voor jullie prachtige verhalen. Zo heb ik een beetje met jullie mee kunnen lopen (en Tim wat beter leren kennen 😉

  Erica

 7. Enhorabuena Peregrinos Tim, Monique y Puck…no hay que olvidar que vuestro perrito os ha acompañado muchos más kilómetros que algunos peregrinos que han conseguido la Compostela .
  Recordar dar gracias en la misa del Peregrino por conocernos en este Camino 2016.
  Un abrazo y Buen Camino!!!

 8. Een diepe buiging voor jullie !! Zoals al zoveel voor mij schreven ..bedankt dat we met jullie ‘mee mochten lopen’ en de mooie verhalen !! Geniet nog van de laatste dagen en een goeie reis terug…..dan Puck weer in jullie armen sluiten! Liefs, Harma

 9. Samen met henk heb ik de afgelopen maanden zeer genoten van jullie prachtige feuilleton. Het grauwe voorjaar in Nederland werd savonds vaak opgefleurd met jullie opbeurende en fascinerende verhalen. Proficiat met het volbrengen van deze tocht! Velen dromen erover, zouden het ook wel willen, maar…. jullie deden het! Top!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *