Rainoldo en de haan

grijnzende Rainoldo (lees het verhaal), Sto. Domingo de la Calzada

(Nájera -) Santo Domingo de la Calzada, 8 mei, 19 hr, 12 ºC, 22 km, Totaal: 1822 km

Pssst…. Tim!

Pssst….

Tim!

Hé Rainoldo!, jij hier?, hoe ben je hier gekomen vanuit St. Noblat?

Dat was ik niet, in St. Noblat staat Alarik. Meester Hendrik heeft ons in 1162 uit dezelfde steen gehouwen, daarom lijken we op elkaar, en daarna stonden we 3 jaar samen in een schuur. Toen hebben we met elkaar kunnen praten, niet veel want met een versteende mond gaat dat niet zo snel

Dat valt anders best mee, je spreek heel zachtjes maar redelijk vlot

De duiveltjes hebben mij wat trucjes geleerd, laat de bisschop het niet horen

Hoe bevalt het je hier?

Kon slechter. Ik hang in de kathedraal, dus drupt er geen water op mijn hoofd maar sinds 1350 word ik gek van de kippen die tegenover mij in hun hok zitten. Om 6 uur ’s ochtends beginnen ze met hun lawaai en de hele tijd schijnt het licht van hun hok in mijn ogen.

Domingo1

hen en haan in de kathedraal, Sto. Domingo de la Calzada

Maar Rainoldo, ik hoor niets…!

De bisschop heeft in 2010 die kippenren aangepast. Dat had wel eerder gemogen, wij, de beelden, hebben hierover 700 jaar geklaagd en die geschilderde heiligen jammerden ook al zo’n 500 jaar. Het gekraai zit echter nog in mijn oren, ik hoop dat ik over 50 jaar hiervan verlost ben.

Mag ik een foto van je nemen?

Ja hoor, moet ik even grijnzen?

Kan je dat?

Ja hoor, zoals ik je vertelde, ik ben goede vriendjes met de duiveltjes en het is wonderlijk wat die wel niet kunnen…

Rainoldo, laat ik dat maar niet gehoord hebben, ben je klaar? Ja, Zó! Ja, Ja, JAA! Ze zullen het in Nederland niet geloven…! Hoe is dat… Hoe kan…

Vooruit, maak die foto nou!

**Klik**

Domingo2

P.S. In de kathedraal van Santo Domingo zitten een haan en een hen vanwege een wonder uit de 14e eeuw. Een Duitse pelgrim was terechtgesteld omdat hij van een diefstal werd beschuldigd. De liberale rechtsstaat moest nog worden uitgevonden. Natuurlijk was de pelgrim onschuldig en had een afgewezen verliefd meisje een zilveren schaal laaghartig in de tas van de pelgrim gestopt. Maar eind goed, al goed: de pelgrim was opgehangen maar bleek wonder-o-wonder levend in het touw te bungelen want nadat de burgemeester, nadat hij het nieuws van de levende, opgehangen pelgrim had gehoord, zei “die jongen is net zo levend als deze twee geroosterde kippetjes voor mij”, vlogen de twee kippetjes van zijn bord. En vanaf dat moment, of iets later, de kerkelijke archieven zijn nooit zo precies, worden een hen en een haan in de kerk gehouden. 8 jaar geleden liepen we ook in deze kathedraal en toen hoorden we de kippen duidelijk. Deze keer was het in de kerk echter muisstil. De Spanjaarden zaten in de restaurants, het was immers siësta, de Amerikaanse pelgrims hadden Santo Domingo nog niet bereikt en van een paar Europese bezoekers hoorden we alleen de kliks van hun fotocamera’s. Ik nam aan dat het oude kippenpaar het tijdelijke voor het eeuwige hadden verwisseld en dat het nieuwe stel wat meer ontzag voor de kerkelijke instituties hadden en daarom hun snavel hielden. Maar ook hier bleek de werkelijkheid ontluisterend ordinair: men had een geluidsisolerende glasplaat voor het traliewerk van de kippenren gemonteerd. Alleen als je vlak onder de kippenren staat hoor je ze zachtjes tevreden tokken in hun huisje.

Een gedachte over “Rainoldo en de haan

  1. Wat een heerlijke historie!
    Ik ben dol op die mannetjes die eeuwenlang pilaren dragen, daken stutten enzovoorts. De meest mooie mimiek heeft de beeldhouwer ze meegegeven. Rainaldo is hier een mooi voorbeeld hiervan.
    Je mag er nog wel eens eentje op de foto zetten als je ze tegenkomt 🙂
    Succes op jullie camino!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *