Met zevenmijlslaarzen

het landschap in Castilla y Léon: nu nog groen

(Santo Domingo de la Calzada -) Belorado, 9 mei, 18 hr, 13 ºC, 23 km, Totaal: 1845 km

Naar ons gevoel zijn we nog maar pas in Spanje maar inmiddels hebben we Navarra en La Rioja al gepasseerd en bereikten we vanmiddag de grens met Castilla y Léon. De provincies, die kennen we maar we hebben soms geen idee in welk dorp we overnachten en, als we lopen, evenmin naar welke plaats we onderweg zijn. In België en Noord-Frankrijk wisten we dat precies maar na Vézelay zijn we ergens het besef van plaatsnamen kwijtgeraakt. Bij vertrek weten we dat we, zoals vandaag, ongeveer 22 kilometers moesten lopen. En al kijken we vier keer in ons gidsje, dan nog moeten we het een vijfde keer openslaan om te controleren naar welke plaats we onderweg zijn.

Belorado1

op de grens met Castilla y Léon

De inloop-perikelen na de 4-daagse autotocht zijn gelukkig achter de rug. We lopen stug door, halen inmiddels de meeste mensen in en bereiken een gemiddelde van boven de 5 km/hr, inclusief koffiepauzes. Dat heeft als voordeel dat we vandaag als een der eersten in de eindplaats Belorado aankwamen en we de eerste keus hadden uit de overgebleven bedden in refugios, hotels en casa rurales. Veel pelgrims reserveren namelijk hun slaapplek en we hebben vandaag gemerkt dat er dan maar weinig overblijft. Gelukkig had een pension nog een kamer voor 2 personen beschikbaar, anders hadden we in een slaapzaal moeten overnachten. We lezen veel romantische verhalen over de pelgrimsbroederschap in slaapzalen maar dat zijn plekken die ons gestolen kunnen worden. Met zijn twintigen slaap je in een zaal, uit efficiency overwegingen zijn die lekker dicht op elkaar geplaatst, op zijn minst 5 personen zijn zware snurkers en 3 mensen hebben zich uit ideële overwegingen al een week niet gewassen. Dan word je niet blij….

Nadat je een slaapplek hebt veroverd moet je gelijk douchen in de nog schone, gedeelde badkamer en je vuile was in de nog onbezette wasmachine stoppen en pas daarna is het tijd voor een middagmaal (we spreken over 3 uur ’s middags). In Frankrijk bereidde men in de restaurants langs de Camino nog decente 3-gangen menu’s van gewone-mensen porties maar dit is Spanje en hier heb je de Menu Peregrino. Dat start met een bord spaghetti of een ander vulmiddel, gaat daarna verder met een flink stuk vlees en stopt met een chocoladetoetje of iets anders zoets en calorierijks. Daarbij staat vanzelfsprekend een fles Rioja op tafel. En dat alles kost tussen de 10 en 15 Euro p.p. Daar worden we gelukkig van en geeft ons de energie om 5 uur op de been te blijven om daarna in de avond een tweede, soortgelijke maaltijd te eten.

Tussen al die praktische handelingen denken we heel hard na over diepgaande zaken, we zijn tenslotte pelgrims. Maar daarmee willen we jullie vandaag niet lastig vallen.

Belorado3

uitbuiken na de Menu Pelegrino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *