De Spaanse verzoening

team Puck voor de kathedraal in Logroño

(Sansol -) Logroño, 2 mei, 21 hr, 16 ºC, 23 km, Totaal: 1774 km

Het was de laatste dag dat we samen met Puck over de Camino liepen. Snik. Maar Puck stapte als vanouds parmantig verder, tenminste als het pad horizontaal liep of naar beneden ging want zodra we stegen zwoegde Puck. In Frankrijk trok ze Monique de heuvels over, in Spanje loopt ze naast of achter je. Het is goed dat ze binnenkort dagenlang kan uitrusten in haar mandje bij Agnes of in de salon en daarbij aan al die geurtjes, pelgrims en Mediterrane straathapjes zal terugdenken.

Spanje leek haar excuses aan Puck te maken, speciaal voor vandaag hadden ze het beste wandelweer besteld en juist vandaag werden we door de mooiste landschappen geleid. Heuvels vol met Navarra en Rioja wijngaarden, olijfboomplantages en hellingen bezaaid met in het wild groeiende venkel, rosmarijn en tijm. Hier hoef je niet naar de markt te gaan om een lekkere salade te maken. Tussen alle kruiden prijken prachtige bloemen, witte en roze zonneroosjes (Helianthemum), diep-paarse Cistus struiken, gele brem en, natuurlijk, overal dieprode klaprozen. Plotseling zagen we ook een eerste ooievaarsnest waar moeder haar kroost voedde en vaders maakte later een eresaluut boven Puck.

Logrono2

in zo’n omgeving wil ik als Jamie Oliver tussen de bomen koken

Ook de bevolking liet, geinstrueerd door Rajoy, hun diepe verbondenheid met het kooikerras zien. De Hollandse opstandeling tegen het Spaanse juk, Willem van Oranje, had weliswaar ook een kooikerhond maar dat feit is hier vergeten of de Spanjaard is over haar eigen schaduw heengesprongen (iedereen springt nl. in navolging van onze volksvertegenwoordigers over zijn schaduw) en omarmt alsnog de kooiker. Het resultaat van deze grootmoedige houding was dat Puck zowel in de middag als in de avond tot onze stomme verbazing toegelaten werd in een restaurant (ter info: beide keren hebben we -met goede wijn- gegeten voor minder dan 35 Euro, je leeft hier als God in Spanje). Sterker nog: Puck was de lieveling van de bediening.

En zo ging het maar door: tijdens deze laatste tocht kreeg Puck innige afscheidskrabbels van Engelse, Nederlandse, Australische, Amerikaanse, Duitse en Spaanse pelgrims. Puck is beroemd in het pelgrims-peleton. Mensen die we nog nooit hebben gezien komen op ons af, kijken naar Puck en zeggen: jullie moeten degenen zijn die uit Groningen komen. Want in de herbergen spreekt men over het hondje dat al meer dan 1750 km heeft gelopen. En iedereen vindt het jammer dat ze naar huis gaat.

Wat zullen we Puck missen als we over 5-6 dagen uit Nederland zijn teruggekeerd en verder lopen.

Logrono1

Puck leidt de afdaling door de Rioja heuvels

Tips:

voor liefhebbers van Mediterranse tuinkruiden: Bastin in Aalbeek (Zuid-Limburg) heeft de grootste verzameling rosmarijn, tijm, lavendel, oregano’s en nog wat andere kruiden. Ga een weekend naar Zuid-Limburg, verwen jezelf, en kom terug met een geurende bagagebak (daarna gelijk in de tuin planten!)

en als je toch in Zuid-Limburg bent: ga dan langs Wien en Woosj in Geleen. een klein zaakje ergens bij het centrum van Geleen maar met een weergaloos assortiment Italiaanse wijnen. En terwijl je de flessen bekijkt ruik je de worsten en valt je oog op de kaas. Allemaal topproducten! Met je creditcard afrekenen, niet kijken naar het bedrag en gewoon met een innige glimlach naar buiten stappen!

en voor de heenweg, als je op de vrijdagavond met een hongerige maag in de auto bent gestapt, richting het zuiden, stop dan in Arnhem en eet bij La Rusticana. Italiaans, prijzig, maar ENORM goed.

en, laatste tip, als je goed hebt getafeld en de Brunello als sneeuw voor de zon is verdwenen moet je niet meer in de auto stappen maar gewoon in Arnhem blijven slapen bij Hotel Molendal, een Art Nouveau pand aan de rand van Sonsbeek.

7 gedachtes over “De Spaanse verzoening

 1. Wat een mooie dag om jullie tocht met Puck af te sluiten!
  En nu een goede en veilige tocht heen en weer….!!!
  Liefs, Tineke.

 2. Lees steeds jullie berichten met veel interesse. Wat is het jammer dat Puck moet stoppen. Ik neem mijn petje af voor dit flinke hondje.
  Voor jullie is het wel een beetje verdrietig. Maar ik wens jullie veel succes met de rest van de tocht.
  Wees voorzichtig onderweg met de auto heen en terug naar Spanje.
  Groeten uit Nietap van Henk en Arina Punter.

  1. Ach,we hebben de tijd. We liepen vooruit op ons schema. Dit geeft ook weer rust. Ik ben vast wel verdrietig als ik haar morgen bij Agnes achterlaat,maar weet ook dat ze het daar goed heeft. Er is verder niets ernstigs aan de hand, alleen wat veel gereis.

 3. Klinkt als een hele mooie bijzondere laatste dag met Puck te lopen. Nu ‘even’ heen en weer naar Nederland. Goede reis! En sterkte met het afscheid met Puck. Ze komt in goede handen bij Agnes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *