De Iconen

de pelgrims op de Puerto del Perdón

(Pamplona -) Puenta la Reina, 28 april, 21 hr, 9 ºC, 26 km, Totaal: 1697 km

Het hotel was comfortabel, met moeite kwamen we ons bed uit en stapten pas om 9 uur de straat op. Dat is veel later dan de mensen die in rifugi overnachten, die vertrekken voor 8 uur en daardoor hebben we vandaag maar weinig andere pelgrims gezien. Nou ja, een stuk of 30 maar daar kijken we niet meer van op.

We verlieten Pamplona, de werkende bevolking nam onze plaats in. Hier heersen nog beschaafde werktijden en belasten ze voor 9 uur hun hersenen niet met zakelijke onderwerpen. Dat gebeurd pas na een gemeenschappelijke espresso in de bar tegenover het kantoor.

Punto4

tussen de bar en het kantoor, we zijn in Spanje

Door golvende gele koolzaadvelden liepen we naar de Puerto del Perdón, het hoogste punt van de dag. Ik had nog nooit van die heuvel gehoord en had verwacht snel verder te lopen nadat we vluchtig het panorama hadden bekeken. Maar we komen aan en ik zie plots een van de iconen van de Camino. Blader door een boek over de Camino en je zult het kunstwerk van de trekkende pelgrims tegenkomen. De pelgrims lopen voorovergebogen, op deze pas weerstaan ze al jarenlang de wind, de windmolens zijn niet voor niets vlak naast dit kunstwerk opgesteld.

Het kunstwerk is zo bekend dat touringcars hierheen rijden. Stel je voor, je komt als pelgrim na een een redelijk lange klim op de pas en kijkt verrast naar het kunstwerk & naar een autobus met 30 toeristen die jou weer aanstaren en fotograferen. Wie is/zijn de aapjes? Klaarblijkelijk waait het te hard of is het te koud buiten of zie ik er te vervaarlijk uit. In ieder geval blijven alle toeristen in hun bus zitten, zelfs een tentje met blikjes bier en frisdrank kan ze niet naar buiten lokken. De chauffeur zucht en wordt moedeloos, de fooien zullen straks wel tegenvallen. De deuren sluiten zich en de bus rijdt langzaam weg.

Inmiddels zitten we in de kantine van een camping bij Puente La Reina. De brug, La Puente, is een tweede icoon. Hier mondt het laatste grote pelgrimspad uit Frankrijk, degene die in Arles begint, uit op de Camino Frances. We zijn nu op volle sterkte, Puck met 199 pelgrims, en kunnen naar Santiago doorstoten.

Punto3

de Puenta la Reina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *