De Hel

de Méseta, bij Hornillos del Camino

(Burgos -) Hontanas, 12 mei, 22 hr, 9 ºC, 34 km, Totaal: 1928 km

Na Burgos begint de Meseta. Dat wisten we sinds de bijeenkomst van het Jakobsgenootschap in de Martinikerk. Het werd bevestigd door andere pelgrims in België en Frankrijk.

Eigenlijk betekende het: Na Burgos begint de Hel. Je komt op een vlakke bakoven van een paar honderd kilometers, De zon brandt boven je hoofd, het pad is bruin en stenig, alles bruin, geen boom, geen akkers, niets, alleen jij, de stakker die voortzwoegt, ploetert, struikelt en hopelijk weer boven komt.

Na Burgos begint de Meseta. Rita uit Oostende vertelde hoe ze om 5 uur ’s ochtends met haar Meseta-etappes begon. Ze startte met het ochtendgloren aan de horizon, vogels die beginnen te fluiten. En om 11 uur moet je bij je eindbestemming zijn want daarna brandt de koperen ploert en is het onmogelijk om verder te lopen.

We hebben de prachtige universiteit van Burgos gezien, aan de rand van de stad. Om verliefd op te worden. 16e eeuwse binnenplaatsen met plechtige toegangspoorten. Hoeveel schoonheid heeft een wetenschapper nodig om een theorie te ontwikkelen? Zij die sterven groeten U, de Meseta wacht op ons.

Hontanas4

Universidad de Burgos

Na Burgos begint de Meseta. Maar wij hebben haar niet gezien. Wij waren ziende blind, we zochten bruin-verbrande vlaktes, verdorde akkers, dorpjes die door de zon gegeseld werden. Wat wij zagen waren groene, zachtglooiende velden. In Hornillos del Camino, zeventien kilometer buiten Burgos, stopten we voor de lunch. 14.00 uur. Ontmoetten we Sole en Raffa uit Andalucía. En zij vertelden: Dìt is de Meseta, in mei, Groen, vruchtbaar. Later, in Juli, wordt ze kaal en meedogenloos. Onbegaanbaar.

Hontanas1

met Sole en Raffa, Hornillos del Camino

Ze spraken over Spanje, een verzameling verschillende regio’s, waarbij het land meer is dan de som van de delen. Wij kennen het Zuiden nauwelijks, maar Sole en Raffa gaven ons een cadeau dat ons daarheen zal drijven. Heerlijke ham, fijn-vetdooraderd en sterke kaas. Uit Andalucía. Dan heb je alleen nog maar brood en een goede fles Ribera del Duero nodig. En een zachte plek in de schaduw van een olijfboom. Geluk kan heel eenvoudig zijn.

Na Hornillos del Camino begint de Hel. Na het afscheid van Sole en Raffa stapten we naar buiten in de regen. Dat veranderde in een hoosbui, een hagelbui, een hoosbui en tenslotte klaarde het op. Maar de weg bleef nat en werd één grote modderstrook. We hebben hier twee uur door modder geploeterd alsof we in België waren. Schoenen veranderden in modderklompen. Hoe zou het met Puck zijn?

Hontanas3

na de hoosbui, een rivier op het pad

Nu zitten we in een klein dorpje, Hontanas. Eén hoofdstraat, 50 huizen en de Camino (en daardoor 5 albergues met wat eenvoudige restaurants). Om 5 uur arriveerden we hier. Na Hornillos del Camino hebben we geen enkele pelgrim meer gezien. Die zaten allemaal al in hun albergues. Want dit is de Meseta.

 

 

5 gedachtes over “De Hel

 1. Ja, Puck, nou zij heeft het erg goed zonder natte modderige pootjes en met een heleboel geaai en gezellige babbels van lieve ZenZklanten.
  Goed om te lezen dat jullie de Caminotoeristenlopers voor blijven!
  Houdenzoo!
  Liefs Tineke.

 2. Hoe het met Puck is…. Die kwam vrolijk kwispelend op me af trippelen toen ik gistermiddag de kapsalon binnen kwam om de poster van Noorderburen af te leveren. Geen modderpootjes of een fikse hagelbui voor Puck, maar een wandeling in het zonnetje.

 3. Al maanden in ” stilte ” jullie op de tocht gevolgd en tot nu toe genoten van de beschrijvingen, overpeinzingen en foto’s !
  Soms zo beeldend dat zelfs bij mij een duiveltje af en toe naar bovenkwam om te zeggen : jullie ook, jullie ook……..
  Toch maar naar Rome over een jaar of wat!
  De stilte verbroken, omdat ik vandaag een goed gesprek met Puck heb gehad, nou ja goed: vaak onverstaanbaar omdat ze met volle mond slecht te verstaan was, maar……………….ik begreep dat ze het nu ook naar haar zin
  heeft !!
  Het is anders maar ook heel gezellig, dus daar hoeven jullie je geen zorgen over te maken lijkt me.
  Veel sukses verder in Spanje en ik blijf vast genieten van jullie verhalen!!!
  Hoop wel dat het weer jullie wat beter gezind is de komende dagen……..

 4. Hello!!
  Het was een genoegen om u te ontmoeten en ik heb de post gelezen waar we gingen en we love it, vervolgt uw reis door het lezen, aarzel dan niet als je wilt om ons te bezoeken in Andalusië als je sparen enige tijd na een bezoek aan Santiago ons een bezoekje.
  Ik gebruikte de google translate … dus ik hoop dat u begrijpt in het Nederlands
  BUEN CAMINO!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *