naar Santiago

0809 Spanje

Sinds 2005 reizen we met het boek “De Omweg naar Santiago” naar Spanje. Onze wegen leidden naar het groene en bergachtige Noord-Spanje waar Cees Nooteboom ons de schoonheid liet zien van het landschap, de steden, kastelen en oude Romaanse kerken. En telkens weer stuitten we op de Camino, het pad waarover de pelgrims naar Santiago de Compostela lopen. De eerste keer glimlachten we: waarom zou je met zoveel anderen over Het Pad lopen, langs snelwegen en door de hitte. Waarom zou je in overvolle sjofele pensions overnachten terwijl je ook prachtige tochten kunt maken door uitgestrekte Asturische natuurgebieden…

Maar elk jaar kwamen we de pelgrims opnieuw tegen en zagen we hoe veel plezier die mensen hadden. En bewonderden we de prachtige kerken van Leon, Oviedo, Burgos, Jaca en, natuurlijk, Santiago. En keken we naar de prachtige reportages van Wilfred Kemp voor Kruispunt van de RKK. En lazen we over de geschiedenis van de Camino, hoe dit pad heeft bijgedragen aan de vorming van een Europese cultuur. Langzamerhand beseften we dat we geen toeschouwers meer waren. Ooit zouden we de tocht zelf maken, vanuit Groningen en met Puck, onze kooikerhond. In de zomer van 2014 besloten we om niet langer te wachten maar serieus te kijken hoe we onze droom konden realiseren. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart en het lijkt alsof we in Februari 2016 met “onze” Camino zullen beginnen. Op deze website houden we jullie op de hoogte van de voorbereidingen, omwegen & interesses en uiteindelijk de tocht zelf..

3 gedachtes over “naar Santiago

  1. Hoi Monique en Tim,
    Gisteravond hadden we een Noorderburen-vergadering en hoorde ik toen pas van jullie Camino. Ik ben gelijk gaan googelen. Ik dacht, die hebben vast een blog of website. Die was dus snel gevonden. Wat een geweldig besluit en wat een mooie tocht hebben jullie in het vooruitzicht. En dat jullie ook vanuit Nederland en in dit jaargetijde zijn gestart….

    In het jaar 2001 heb ik samen met Henk 3 weken in Frankrijk de Camino gelopen, van Le Puy en Velay tot Cahors. Ook met rugzak en tent, maar wel in de zomer en dat scheelt een paar kilo bagage. Ik weet dus een heel klein beetje wat voor moois jullie te wachten staat. Sindsdien volgen wij ook alle tvprogramma’s over de camino en lezen we er boeken en allerlei publicaties over. Wie weet, gaan wij ook nog eens op pad….. Tijdens die tocht van 3 weken hebben we een Brits stel ontmoet, zij hebben de tocht toen helemaal uitgelopen. Wat waren ze trouwens jaloers op onze Quasimodo-achtige regenponcho’s. Na al die jaren hebben we nog steeds contact en volgende maand komen ze weer een weekje naar Groningen. Ik wens jullie ook zulke ontmoetingen toe.
    De komende tijd zal ik met veel belangstelling jullie berichten volgen. Ik wens jullie een hele goede Camino en tot ziens in de zomer.

    1. ja, mooi he! dat was ook de reden waarom ik er niet bij kan zijn op Noorderburen.We hebben er nu twee loopdagen op zitten en morgen zullen we onze eerste pelgrims overnachting hebben in een pastorie. Zo spannend wat ons allemaal te wachten staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *